Hos Interfiller har vi lavet en guide til, hvordan du får mest mulig værdi af at benytte plantesaftanalyser. Og vi begynder i køkkenskuffen.

Start med at finde en god køkkensaks som ligger godt i hånden. Det vil du blive glad for, når saksen til tider skal benyttes meget flittigt i marken – og find også en rulle fryseposer med en størrelse på 8 liter. Grunden til, at fryseposen skal være så stor, er, at det gør det langt lettere at putte planterne ind i den og at suge luften ud af den. Sidste remedie der skal med fra køkkenet er køkkenvægten, som kan være smart at tage med sig med det samme, for det er svært irriterende at komme hjem fra marken med en for lille høst i posen.

Vil du lære mere om, hvad du helt konkret kan få ud af plantesaftanalyser, kan du læse bloggen Plantesaftanalyser viser vejen til top-udbytter.

Udstyr til foretagelse af plantesaftanalyse – medbring også køkkenvægt

Når du kommer ud i marken, er det vigtigt at være opmærksom på, om det lige har regnet, for er der jordstænk på planterne, er det vigtigt, at få det vasket af. Og er planterne våde af regn, efter skylning eller fordi duggen ligger tungt om morgenen, så skal de duppes af med en køkkenrulle – ikke noget med at benytte viskestykker eller karklude, for måske er der kemi til stede efter brug, der kan have indflydelse på udfaldet af analysen. Noget andet er, at hvis der er vand til stede i posen, vil vandet også blive analyseret, og det kan blive en fejlkilde.

Når du har udstyret klar, finder du et repræsentativt sted i marken – altså hverken det bedste eller det dårligste. En god regel er at tage prøven, hvor man normalt har et middel-udbytte. Og markér så området, så der næste gang kan tages en prøve cirka 20 centimeter derfra. Tag ikke prøver fra den samme plante flere gange, da de vil være svækket af klippet. Er det tidligt på sæsonen, så veksl imellem rækkerne. Det kan være smart at gå 45 grader på skrå af sprøjtesporene – for har et såskær siddet forkert, så vil det påvirke analysen.

plantesaftanalyser-klip-20cm

Vinterhvede klippet og sendt til plantesaftanalyse i slutningen af april

Forskellige afgrøder

Når du klipper plantematerialet af til planteanalysen, så er det bestemt ikke ligegyldigt, hvordan det foregår. I korn og majs er det indtil stadie 31 hele planten over jorden, inden strækningsvæksten, der skal klippes med. Efter uge 32 er det de to øverste blade og opefter. Når afgrøden er gennemskredet er det stadig de to øverste blade – men uden akset. Her skal det være plantemediet, der skal med – akset eller kolben skal kastes på jorden.

Altså: Alt over jorden til det begynder at lave stængel – derefter de to øverste blade.

I spinat, roer og raps skal de to ældste aktive blade på planten med, fordi disse planter er bedre til at flytte næringsstofferne op i nye blade, og man ser derfor først mangler i de ældste aktive blade. Og før du trasker hjemad, så brug køkkenvægten i marken, for det kan overraske, hvor meget der skal til for at få de nødvendige 100-150 gram plantemateriale.

plantesaftanalyser-vinterhvede-april2022

Luften tages ud, og poserne markeres med marknavn og afgrødetype

Når strabadserne i marken er ovre skal posen sendes som brev-pakke – ikke som pakke-post. Vi har selv erfaret, at pakker ikke bliver leveret hos LMI, for det svenske laboratorium henter kun pakker én gang om ugen, og så rådner planterne op på posthuset. Derfor: Send som brev-pakke op til to kilo med PostNord for 96 kroner. I en stor maxikuvert kan der være fire-fem prøver i en sending – alt efter hvor meget det fylder, for der er stor forskel på en halvvoksen rapsplante og en lille hvedeplante. Send som minimum prøver á 100 gram plantemateriale afsted, og gerne 100 til 150 gram, for er der kun 90 gram i posen afvises prøven.

Følger du Interfillers guide, vil du indenfor 7-10 dage modtage svaret fra laboratoriet.

 

Har du spørgsmål til plantesaftanalyser, kan du tage kontakt til agro produktspecialist Ulrik Pers på telefon 3119 9266.