Henrik Gubi foran sprøjte

Henrik Gubi, har et godt råd til sprøjteførerne derude.

BorAdditiv

Ved at køre med bor-additiv i sprøjten kan du spare mange ture i marken, samtidig med at du forsikrer dig mod stoppede dyser og filtre.
I begyndelsen af 2010’erne havde nogle roedyrkere på Lolland et ønske om at kunne køre bor og mangan ud på planterne på samme tid. Målet var at spare en tur i marken med marksprøjten, problemet var, at havde man bor med, så gik det meget ofte galt. Væsken klumpede sammen, fedtede sprøjten til og stoppede dyserne.

Bor oplanding med mangan

Den umiddelbare løsning var at udskifte mangan-delen til Manganchelat(glasset til venstre), men det løste kun bor/mangan problemet og ikke bor-problemet generelt.

 

-Landmandens største frygt, når man blander noget i sin sprøjte, det er, at det skal stoppe dyser og filtre. Når der er godt sprøjtevejr, så er der ikke noget værre, end at du skal stå med tandbørste/opvaskebørste og rengøre dyser og filtre, fortæller direktør i Interfiller Henrik Gubi, der satte sig for at løse problemet, for en stoppet sprøjte kommer aldrig på et belejligt tidspunkt.

Køge virksomheden tog udfordringen op, og i laboratoriet undersøgte man, hvad der kunne gøres for at gennemføre samtidig kørsel med flere komponenter, hvor også bor indgik, driftssikker.

Løsningen gav Interfiller navnet BorAdditiv, og roedyrkerne på Lolland og mange andre landmænd har sidenhen haft stor gavn af opdagelsen, som siden viste sig at have mange flere anvendelsesmuligheder. Hen ad vejen fandt brugerne ud af, at bor-additivet kunne benyttes til at gøre stort set alle blandinger homogene, og selv hvis en sprøjte med baggrund i en ændring i pH-værdien, er klistret sammen, så kunne bor-additiv løsne den gordiske knude.

 

-Har du et problem, så kan BorAdditiv oftest hjælpe, uden at du skal lave den her ekstensive arbejdsproces med rengøring af hver enkelt dyse og måske være videre kort tid efter, hvor det førhen let vil kunne tage flere timer, forklarer Henrik Gubi, Interfiller. 

 

Holder sprøjten ren 

Hvis en sprøjte var gul inden i tanken, da den blev købt, så skal tanken blive ved med at være gul. Hvis der findes brune eller hvide belægninger, så er det for Henrik Gubi en klar indikation af, at der er noget i sprøjten, der ikke er blevet gjort ordentlig rent. Og første gang du anvender bor-additiv, er det vigtigt med en ren sprøjte, så man sikrer sig, at der ikke er nogle kemirester tilbage i den efterfølgende sprøjtning med bor-additiv.  

Første gang Interfiller selv brugte bor-additiv, der havde teamet gjort sprøjten ren med diverse normale rengøringsmidler, men helt ren var den alligevel ikke blevet. 

-Vi havde den her sprøjte, og havde gjort den godt ren og havde tilført det her rengøringsprodukt, som hæver pH-værdien, og så kom vi bor-additiv, bor og kemi i, i den rækkefølge, vi skal. BorAdditiv løsnede så den gamle kemi, der gennem tiden var aflejret i bommen, så de første 40 meter af marken blev rapsen ikke højere end skaftet på et par Rossi-boots; fordi der var kommet rester af et mini-middel ud i rapsen, fortæller Henrik Gubi, som har et godt råd til sprøjtefolket. 

Skifter du fra en hvedemark og over i en følsom afgrøde som spinat, frøgræs eller raps, og du lige har haft et ukrudtsmiddel i sprøjten, som der ikke må komme spor af med over i næste afgrøde, så kan du tage én liter BorAdditiv pr. 100 liter vand og lade det køre igennem for at løsne op. Og hos Interfiller har man også god erfaring med at rengøre den udvendige del af sprøjten og dyserne med BorAdditiv.   

 

Fast følgesvend 

Mange af Interfillers kunder tager bor-additiv med i marksprøjten som en forsikring. Ved at køre 50 milliliter pr. 100 liter sammen med de andre midler kan man nemlig undgå eksempelvis okkeraflejringer i tanken og, at væsken af forskellige årsager pludselig ikke kan komme gennem dysserne.  

-Det er sjovt, det stadig hedder BorAdditiv, for produktet benyttes faktisk til mange opgaver. Du kan hælde det i sprøjten, også efter det er gået galt med blandingen i tanken, og kan du ikke opløse det på anden vis, så er det værd at prøve bor-additiv med 0,1 – 0,2 liter pr. 100 liter vand. bor-additiv dunken kan fint stå på marksprøjtens platform, for modsat bekæmpelsesmidler, så skal det ikke bag lås og slå, forklarer Henrik Gubi. 

Amazone sprøjter med BorAdditiv

20 liters dunk BorAddtiv på sprøjte platformen.

 

Prisen på BorAdditiv er den seneste tid steget voldsomt grundet de mange usikkerheder på markedet, så lige nu ligger prisen på BorAdditiv på cirka 34-35 kroner literen, hvor prisen i efteråret 2021 lå under de tyve kroner.  

I blanderækkefølgen kører man hos Interfiller altid forsuring, så mikronæring, kemi og til slut spredeklæbemiddel. Inden kemien skal blandingen være krystalklar. 

BorAdditiv gør det mulig at blande bor og mangan

Blanding af BorAdditiv., flydende bor, RapsSupport og mangannitrat, pH 6 – krystalklar væske klar til kemi.

Fakta: 

Når man taler om pH i sprøjtevæsken, er det oftest pga. kemiens aktivstoffers halveringstid, da disse forkortes væsentligt for de fleste stoffer med pH over 7, så alene af den grund er forsuring til pH 5-6,5 et must for at gøre kemien mere stabil, ved at øge halveringstiden. 

Og det er vel og mærket ikke blot en forsuring af vandet, men at opnå et pH i slutsprøjtevæsken på 5 – 6,5. 

Sker det alligevel, at der dannes flokuleringer eller udfældninger, så er det oftest et tegn på, at pH på et tidspunkt har været for højt og uheldige forbindelser er dannet.  

tilstoppet dysse

Har man nogle filtre, som skal renses, så er det bare at tage én liter bor-additiv og ti liter vand, og så lade dem ligge et stykke tid; så er de faktisk rene og klar til brug – og oftest helt uden brug af en opvaskebørste eller tandbørste.